sobota, 9 sierpnia 2014

Kruszonka owocówka

Jak sama nazwa wskazuje będzie to przepis na kruszonkę porzeczkowo - borówkową, byłam pewna, ze to są ciemne porzeczki ale gdy okazały się być jagodami i tak nic nie zmieniło moich planów, trzeba było jedynie dodac cukier puder, gdyż ciasto jest lekko kwaskowate :)
ale jakie zdrowe :)))


Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru i 1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki porzeczek czerwonych
1,5 szklanki borówek
cynamon
można dodać olejek migdałowy
cukier puder     

białka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy olej i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.

Szklankę porzeczek czerwonych i szklankę borówek, posypujemy 2 łyżkami mąki i delikatnie mieszamy dodając
do reszty ciasta.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy. Na wierzch ciasta układamy pozostałe owoce.

Pieczemy przez 30-40 minut w piecyku, prodziżu lub w temperaturze 180 stopni w piekarniku, jak długo w piekarniku to nie mam pojęcia, ja mam piecyk, trzeba podglądać :)

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz