sobota, 9 sierpnia 2014

Śliwecznik :)

Witam zacznę od foto: Ciasto jeszcze nie upieczone i przepraszam za niechlujność ale nie miałam czasu czekać na kruszonkę więc na zdjęciach jest bez kruszonki pourywane ciasto, ale kruszonka jest o wiele lepszym rozwiązaniem więc podaję przepis na ciasto śliwkowo-cynamonowe z kruszonką.


Niejedna osoba będzie pewnie się zastanawiała o co chodzi ze śliwecznikiem, otóż zachciało mi się jabłecznika ale nie miałam jabłek, za to mialam utarte z kompotu śliwki żółte i na nich całe ciasto bazuje :)

Śliweczki żólte z cynamonem i cukrem trzcinowym żelującym zamknęte w słoiku wypasteryzowane czekały do zjedzenia a tu okazuje się że są zbyt rzadkie bo dżem się nie udał (podejrzewam że za mało cukru trzcinowego) więc użyłam je jako masy owocowej do ciasta.

Przepis:

• 4 szklanki mąki
• 1,5 szklanki cukru
• 5 żółtek
• 200 g margaryny
• 5 łyżek oleju
• cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* śliwki żółte z cynamonem

1. W dużej misce mieszam cukier z żółtkami i margaryną, dodaję mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Formuję kulę i schładzam (u mnie zamrażalka)
2. Blaszkę smaruję np olejem i przyczepiam do tego papier spożywczy do pieczenia ( jak układam bez oleju to się gnie i nie umiem uformować więc podklejam ją olejem do blaszki).
3. (pół ciasta wyjąć wcześniej z zamrażalki, nie może być bardzo twarde, musi się dać uformować)
Na papier układam rozwałkowaną (bądź nierozwałkowaną) nie ma znaczenia :) JEDNĄ połowę zamrożonego ciasta, można je właśnie układać w częsciach jeśli wałkiem nie wychodzi, i tak się dobrze upiecze i ładnie :) Druga połowa musi stwardnieć w zamrażalce prawie że na kamień.
4.  Posypujemy ciasto bułką tartą i wykładamy śliwki uprzednio wymieszane z cynamonem i kilkoma łyżkami mąki (żeby nie pływało)
5  Białka ubić, położyć na śliwki
6. zetrzeć na tarce o dużych oczkach to stwardniałe zmrożone ciasto, pokryć całkowicie śliwki

Piec w piecyku około 40min- 1godziny ( jeśli chodzi o piekarnik, to nie wiem, trzeba podglądać ).

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz