Nie polecam dla ludzi ktorzy chcą tanio zrobić jedzenie, jednakowoż jest bardzo pyszna i wymagająca dużo czasu a i później sprzątania :/
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- marchew
Sos beszamelowy i jego wykonanie:
-
Krok 1. Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
Krok 2. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
Krok 3. Do zasmażki wlewamy mleko i dodajemy sól i pieprz.
Krok 4. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.
* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po
zdjęciu go z ognia. W
trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie
trzeba go cały czas mieszać.
Lazania:
- Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
- Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając.
- Dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
- Dodaj następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa.
- Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
- Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.
- Posmaruj
sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i
sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by
ostatnią warstwą był makaron z sosem.
- Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii. (u mnie ser żółty).
Taką lazanię piekłam godzinę w piecyku. Szybko zniknęła :)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz