sobota, 9 sierpnia 2014

Lazania

Nie polecam dla ludzi ktorzy chcą tanio zrobić jedzenie, jednakowoż jest bardzo pyszna i wymagająca dużo czasu a i później sprzątania :/



  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula 
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • marchew
  Sos beszamelowy i jego wykonanie:
  • Krok 1. Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
    Krok 2. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
    Krok 3. Do zasmażki wlewamy mleko i dodajemy sól i pieprz.
    Krok 4. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia.
    * Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia. W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

    Lazania:

    • Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
    • Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę.
    • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    • Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając.
    • Dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
    • Dodaj następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa.
    • Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
    • Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.
    • Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem.
    • Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii. (u mnie ser żółty).

    Taką lazanię piekłam godzinę w piecyku. Szybko zniknęła :)
    smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz